Basiscursus meubelmaker

Een basiscursus meubelmaker volgen? Kom dan naar Röling meubelmakerij, onze meubelmakerij in Gaastmeer op de mooiste plek van Friesland.

Waarom een basiscursus meubelmaker

Basiscursus meubelmakerHout is een prachtig materiaal dat je moet aanraken, moet voelen, moet ruiken. Werkelijk van alles kun je maken van hout, mits je over de juiste materialen, gereedschappen en vaardigheden beschikt. En juist die vaardigheden willen wij jou heel graag bijbrengen. Of je nu al wat ervaring hebt met houtbewerking of juist kennis wilt maken met ons vak, een basiscursus meubelmaker geeft je een uitstekende basis om zelf aan de slag te gaan en je verder te ontwikkelen. Wij leren je de kneepjes van het vak, zodat je uiteindelijk je eigen ideeën en ontwerpen in hout kunt realiseren.

Wat leer je tijdens de basiscursus meubelmaker

Wij vinden het belangrijk dat je als meubelmaker een goede theoretische basis hebt als vertrekpunt bij het werken met hout. Daarom leren we je niet alleen met je handen te werken, maar is er ook hersenwerk te doen.

Theorie

Tijdens de theorielessen komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod:

 • hoe is de stam van een boom opgebouwd, hoe wordt het hout uit een boom gezaagd, wat is kwartiers en dosse hout, wat is de werking van hout, wat betekenen droogte en nakrimp van hout
 • kennis van houtsoorten zoals eiken, beuken, noten, kersen enzovoort. Uiteraard hebben we in onze meubelmakerij het nodige hout liggen, want zoals gezegd: hout moet je voelen, moet je ruiken.
 • gereedschapskennis, bijvoorbeeld over meet- en tekengereedschap en over de verschillende schaven, diverse beitels en zagen
 • het leren inrichten van een werkplaats thuis als je dat zou willen, wat heb je minimaal nodig, wat is praktisch
 • het leren tekenen van een werkstuk
 • wat is een houtstaat en hoe maak je er een
 • kennis van constructies, bijvoorbeeld de halfhout verbinding, pen en gat verbinding en de zwaluwstaart
 • kennis van verschillende soorten lijm, het lijmen zelf en het aanpersen
 • het hoe en waarom van de diverse mogelijkheden voor afwerking van meubelstukken, denk bijvoorbeeld aan olie of lak

Praktijk

Basiscursus meubelmakerNatuurlijk komt de praktijk van het meubelmaken uitgebreid aan bod. Tijdens de cursus maak je meerdere werkstukken om de theorie aan de praktijk te koppelen. Denk dan bijvoorbeeld aan:

 • het maken van verschillende verbindingen met handgereedschap
 • het tekenen van een werkstuk en het maken van een houtstaat
 • het slijpen van snijgereedschappen
 • het werken met moderne elektrische handmachines zoals de bovenfrees, lamellofrees en dominofrees
 • houtdraaien: voor iedereen die dat leuk vindt, is er de mogelijkheid een eerste werkstukje op de draaibank te maken

Na het volgen van onze basiscursus meubelmaker heb je de kennis en kunde om zelf verder aan de slag te gaan en mooie dingen te maken.

Diverse mogelijkheden

Wil je je kennis verbreden of je vaardigheden verdiepen en uitbreiden of denk je na het lezen van bovenstaande informatie: dit is gesneden koek voor mij; dit weet ik allemaal al, ik heb al de nodige ervaring met houtbewerken en meubelmaken, dus wat brengt mij een basiscursus, schrijf je dan in voor onze vervolgcursus meubelmaken en bekwaam je verder in ons mooie vak

Wij hebben al vele jaren ervaring in het geven van cursussen, voorheen in onze meubelmakerij in Boskoop, tegenwoordig op de mooiste plek in Friesland, namelijk in Gaastmeer. We geven cursussen aan iedereen die interesse heeft in houtbewerking en het leuk vindt om wat meer achtergrond te krijgen en vaardigheden te leren of uit te breiden. Ligt je interesse niet zozeer op het gebied van meubelmaken maar meer op het vlak van restauratie van meubelen, kom dan een basiscursus antiekrestauratie bij ons volgen.

Heb je na de basiscursus meubelmaker de smaak te pakken of zit je in een omscholingstraject, dan kun je bij ons ook een dagopleiding tot meubelmaker volgen. Neem voor meer informatie over deze opleiding contact met ons op.

Daarnaast zijn we een SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) erkend stagebedrijf en bieden we studenten van bijvoorbeeld het HMC (Hout- en Meubileringscollege Amsterdam en Rotterdam) en Firda (Leeuwarden)  de gelegenheid bij ons stage te lopen. Wij zijn te vinden op www.stageplein.nl  Als je bij ons stage loopt, kunnen we je stage aanpassen aan jouw wensen en behoeften, afhankelijk van de richting die je uiteindelijk uit wilt.

De basiscursus meubelmaker kun je volgen als avondcursus. In de zomerperiode bieden we deze cursus ook aan, maar dan overdag. Gedurende een week, van maandag tot en met vrijdag,  leren we je de basis van het meubelmaken. Maak de week extra leuk door een verblijf te boeken op een van de vele vakantieadressen in de directe omgeving.

Tot ziens in Gaastmeer!


Schrijf je nu in voor de Basiscursus meubelmaken

   


  150 150 Tjeerd Engel