Cursus houtbewerking Friesland

Cursus houtbewerking Friesland: Volg onze cursus meubelmaken Friesland, doe kennis op en leer vaardigheden waar je je leven lang plezier van zult hebben. Welkom bij Roling meubelmakerij in Gaastmeer.

 

Cursus houtbewerking Friesland / meubelmaken iets voor jou?

Cursus meubelmaken FrieslandCursus meubelmaken Friesland: Ben je nieuwsgierig wat je allemaal kunt met hout, welke eigenschappen hout heeft, hoe hout zich gedraagt? Wil je graag met je handen werken en leren hoe je allerlei (elektrisch) handgereedschap kunt gebruiken? Dan is een opleiding meubelmaken bij ons in Gaastmeer precies wat je zoekt.

Wij leren je van alles over houtbewerking, over technieken en vaardigheden, zodat je na afloop van de opleiding meubelmaken meer beslagen ten ijs komt en met nog meer plezier je eigen werkstukken gaat maken.

 

Wat komt aan bod – Cursus houtbewerking Friesland?

Cursus houtbewerking Friesland: We beginnen onze cursus meubelmaken Friesland altijd met een stukje theorie, omdat we het belangrijk vinden dat je kennis hebt van het materiaal waarmee je werkt.

 • Dat betekent dus kennis van hout. En hout begint bij een boom. Dat is ons vertrekpunt; hoe groeit een boom, waaruit is een stam opgebouwd, wat gebeurt er na het omzagen van de boom met de stam, hoe wordt een stam op plakken gezaagd en hoe bewaar je die?
 • Maar je hebt natuurlijk ook verschillende houtsoorten met hun kenmerkende eigenschappen waardoor ze meer of minder geschikt zijn voor specifieke doeleinden. Denk aan eikenhout, kersenhout, iepenhout, esdoornhout, sparrenhout.
 • Om hout te kunnen bewerken heb je kennis nodig van gereedschap. Om te beginnen gereedschap om te meten en af te tekenen. En vervolgens natuurlijk van gereedschap om hout mee te bewerken, zoals zagen, schaven, beitels enzovoort.
 • Vaak heb je constructies en verbindingen nodig om een werkstuk te maken. We leren je een aantal verbindingen en toepassingen.
 • En als je met lijm een werkstuk in elkaar wilt zetten, heb je kennis nodig van de verschillende lijmen, de specifieke toepassingen en moet je weten hoe je een sterke lijmverbinding maakt.
 • Uiteraard komen ook de diverse mogelijkheden voor de afwerking van je werkstuk aan bod. Denk dan bijvoorbeeld aan afwerken met olie, met lak of was.
 • Als je weet wat je wilt gaan maken, moet je de diverse onderdelen van je werkstuk tekenen en daarna berekenen hoeveel hout je nodig hebt van welke afmeting; ofwel je moet werktekeningen en een houtstaat kunnen maken.
 • Heb je helemaal de smaak te pakken, dan geven we je ook tips en adviezen voor het inrichten van een werkplaats thuis.

 

Welke vaardigheden leer je tijdens de cursus meubelmaken Friesland?

 • Theorie is mooi, maar praktijk is zeker zo leuk en vooral erg praktisch. Tijdens de opleiding meubelmaken leer je verschillende verbindingen te maken. Denk dan aan de zwaluwstaart, de pen en gat verbinding, de halfhout verbinding. Die verbindingen kun je maken met zagen en beitels.
 • Maar als je beitels gebruikt, worden ze bot. Dus leren we je ook je beitels slijpen.
 • Je maakt je eigen werktekening, bedenkt en berekent wat je nodig hebt en maakt een houtstaat.
 • Je leert elektrisch gereedschap te gebruiken zoals diverse boren, de bovenfrees, de lamellofrees en de dominofrees.
 • Houtdraaien is een vak apart, maar omdat het zo ontzettend leuk is om te doen, willen we iedereen tijdens de opleiding meubelmaken de gelegenheid bieden om zelf achter de draaibank te staan hout te draaien.

Bij ons, Roling meubelmakerij in Gaastmeer, Friesland, kun je een basisopleiding meubelmaken en een vervolgopleiding meubelmaken volgen. De cursussen worden gegeven als avondcursus en duren acht weken. In de zomerperiode kun je deze cursussen ook overdag volgen. De zomercursussen duren een week en vinden plaats in de maanden juni, juli en augustus. Zonder onbescheiden te willen zijn, denken wij dat je dan een erg leuke week op de allermooiste plek in Friesland zult hebben, zeker als je kiest voor een verblijf op een van de vele vakantieadressen in de omgeving. Geef jezelf de ruimte midden tussen de Friese meren met de rust, de weidsheid, de uitzichten en vergezichten, mooie zomeravonden.

 

Andere mogelijkheden

Als je ons vak zo leuk vindt (wat wij ons zeker kunnen voorstellen!), dat je je wilt laten omscholen, dan kan dat ook bij ons. Wij bieden een dagopleiding meubelmaker aan. Neem contact met ons op en we vertellen je alle ins en outs van deze opleiding.

En mocht je hart meer liggen bij antiek en antiekrestauratie dan bij meubels maken, dan hebben we ook daar een mogelijkheid voor. We hebben vele jaren ervaring in het restaureren van antieke meubelen en geven ook een cursus antiekrestauratie. Voor het volgen van die cursus is een afgeronde basisopleiding meubelmaken noodzakelijk of met dat niveau vergelijkbare ervaring en vaardigheden. Neem vooral contact met ons op als je meer wilt weten.

Kortom; doe waar je plezier in hebt en kom een opleiding meubelmaken volgen bij ons, Roling meubelmakerij in Gaastmeer


Schrijf je nu in voor de basis cursus meubelmaken

   


  150 150 Tjeerd Engel