Over ons

Het bedrijf

Röling Meubelmakerij is in 1992 begonnen in Hilversum. Al snel werd de gehuurde ruimte te klein en verhuisde het bedrijf naar een herenboerderij in Muiden waar, naast de werkplaats, ook een showroom werd gebouwd om de nieuwe en gerestaureerde antieke meubelen te tonen.

In 1997 verhuisde het bedrijf naar Boskoop waar het oude goederenstation van de Nederlandse Spoorwegen in gebruik werd genomen. Op deze locatie werden de antieke stukken, die geïmporteerd werden uit Engeland en Frankrijk, gerestaureerd en werden nieuwe werkstukken, in het bijzonder tafels, ontworpen en gemaakt. Ook voltooiden ongeveer 80 jonge mensen hier, middels een stage, hun  opleiding tot meubelmaker.

In 2022 heb ik de werkplaats overgedragen aan een jonge collega. Kort daarop verhuisde het bedrijf Röling Meubelmakerij naar het mooie Gaastmeer, een klein dorpje in de zuidwesthoek van Friesland.

Röling Meubelmakerij
Frans Röling

Frans Röling

Mijn naam is Frans Röling, al meer dan 30 jaar meubelmaker en restaurator van antieke meubelen. Mijn werk is mijn passie.

Bij de nieuwe meubelen vind ik het vervaardigen zeker leuk, maar het ontwerpen  blijft iedere keer een fantastische uitdaging. Stel je voor: een intelligente cliënt, niet gehinderd door enige kennis van zaken, komt met een idee voor een nieuwe tafel. Of een voorbeeld uit de restauratie: een cliënt vraagt om de restauratie van een zeventiende-eeuws Hollands glaskabinet. De kast was omgevallen en werd, deels, in Albert Heijn tassen bij ons afgeleverd. Voorwaar, dit werk is een uitdaging.

Maar de grootste en vaak erg leuke uitdaging is het opleiden van de jonge mensen. De jonge studenten die bij mij binnen komen lopen om een stage te bespreken en soms denken dat ik nog veel van hen kan leren. (Dat was ook wel eens het geval.) Kun je je de uitdaging voorstellen?

Een kijkje in de werkplaats

Leuk als je bij ons een tafel komt kopen. Maar dat kan niet zonder dat we uitgebreid in de werkplaats hebben rondgekeken. Een bijzondere werkplaats, er staan moderne houtbewerkingsmachines, maar we gebruiken ook gereedschappen die al meer dan 100 jaar hun dienst bewezen hebben. Wij kunnen in onze werkplaats alles zelf maken. Ook houten delen met een gebogen vorm en gedraaide onderdelen, bijvoorbeeld ronde poten, zijn geen probleem.

Als we naar een nieuw meubel kijken, begint dit met een boom, die op plakken gezaagd en gedroogd is. Het is dan ook zeer de moeite waard om onze houtvoorraad te bekijken. Je vindt bij ons een aantal soorten hout zoals bijvoorbeeld eiken-, noten-, kersen-, acacia-, kastanje-, mahonie-, plataan- en iepenhout. Maar je kunt ook zomaar delen hout aantreffen van een houtsoort die hier nog niet bij staat.

Voor de restauratie beschikken wij over een houtvoorraad welke bestaat uit houten delen uit de achttiende en negentiende eeuw. Ook de zeer bijzondere soorten, soms gebruikt op de zeventiende eeuwse Hollandse kussenkasten, zijn voorradig.

Duurzaam werk

In ons bedrijf werken we veel met natuurlijke materialen. Ons bedrijf zit midden in de natuur. Wij zijn ons goed bewust van deze twee feiten. Om onze voetafdruk op deze planeet zo klein mogelijk te maken, doen wij de volgende dingen. Ons bedrijf is gasloos, wij verwarmen het hele bedrijf met restmateriaal. Wij gebruiken behoorlijk veel elektriciteit. Deze wekken wij op met onze eigen zonnepanelen.

Maar ook bij onze werkstukken kijken we naar het milieu. Voor het maken van nieuwe tafels gebruiken we graag gebruikte materialen. Een voorbeeld hiervan is de tafel waarvan het blad gemaakt is van een oude deur uit een Spaans klooster. Ook tafels grotendeels of geheel gemaakt van gebruikte houten onderdelen kun je bij ons vinden. Maar als je een tafel laat maken van het hout zoals hierboven genoemd, is dat te allen tijde FSC-gekeurd hout.

Veel van het hout dat wij gebruiken komt van gemeenten en particulieren die één of meerdere bomen laten rooien. Via het bedrijf dat de bomen weghaalt, komt het bij onze zagerij en wordt het dus niet weggegooid, maar opnieuw gebruikt voor het maken van een meubel. Bij deze zagerij wordt het hout niet kunstmatig gedroogd (dat kost namelijk veel energie), maar ‘aan de lucht’ gedroogd. Het nadrogen van het hout vindt in ons bedrijf plaats.

Kom langs

We laten je graag zien waar we aan werken om zo ook jouw project te kunnen starten.

Het meest belangrijke aan een eettafel is dat je er jaren lang plezier van hebt. In onze werkplaats werken wij dagelijks aan tafels en projecten van onze klanten. Maak hieronder een afspraak, wij zetten de koffie en dan beginnen we aan jouw project.

    Tot snel.