Meubelrestauratie

Meubelrestauratie voor meubelen waarbij de dierbare herinnering, de geschiedenis, het verhaal schuilgaat onder een laagje stof des tijds. Wij restaureren uw meubel met passie, kennis en kunde.

 

Meubelrestauratie bij Röling meubelmakerij

MeubelrestauratieWat is meubelrestauratie precies? Als een beschadigd meubelstuk hersteld wordt en teruggebracht wordt naar de originele staat met behoud van de cultuur-historische waarde, dan spreekt men van meubelrestauratie. Daarbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de technieken en middelen uit de tijd van het te restaureren stuk. Dat is de zakelijke omschrijving.

Wat wij doen is het vaak dierbare antieke meubelstuk met een rijke historie samen met u bekijken, luisteren naar uw verhaal en wensen en u uiteindelijk een meubelstuk bezorgen waar u weer met heel veel genoegen naar kijkt, dat u met veel plezier gebruikt en waar u volstrekt tevreden mee bent. Wij beschikken over de expertise en technieken om elk project tot in de kleinste details uit te voeren. Tijdens de restauratie houden we u met foto’s op de hoogte van de voortgang. En u bent natuurlijk altijd welkom om tussendoor zelf te komen kijken.

 

Verschillende stappen

De meubelrestauratie bestaat uit verschillende stappen:

  • Beoordelen: we beginnen met het aankijken van het meubelstuk. Wat zijn de beschadigingen zoals krassen, deuken en scheuren. Zijn er stukken die ontbreken? Wat is de constructie technische staat van het meubel
  • Onderzoek: we kijken hoe het meubelstuk er oorspronkelijk uitgezien heeft. We luisteren naar uw wensen; moet het meubelstuk ‘als nieuw’ worden of mogen de sporen des tijds zichtbaar blijven, mag het meubelstuk zijn geschiedenis laten zien. Op basis hiervan maken we een plan voor de meubelrestauratie.
  • Schoonmaken: het meubelstuk reinigen is meestal het begin; vuil, roet, oude restjes lijm verwijderen. Daarbij worden zachte reinigingsmiddelen gebruikt, maar ook staalwol, een scalpel, een kleine beitel kunnen van pas komen.

Het kan noodzakelijk of gewenst zijn om een oude afwerklaag te verwijderen, bijvoorbeeld omdat er in de loop van de tijd stukjes gelakt zijn, terwijl het meubelstuk oorspronkelijk gepolitoerd was. De ene afwerklaag pakt niet goed op de andere en er laten dus stukjes los.

Zo nodig wordt het meubelstuk uit elkaar gehaald en worden de diverse onderdelen gemerkt zodat het na afloop weer op dezelfde wijze in elkaar gezet kan worden.

  • Reparatie: als het meubelstuk schoongemaakt is, worden als eerste de stukjes die ontbreken bijgemaakt. Dat kan bijvoorbeeld het inzetten van een nieuw stukje hout zijn, uiteraard precies op maat gemaakt en waarbij zo mogelijk hetzelfde hout gebruikt wordt als het hout waarvan het meubelstuk, of het onderdeel daarvan, gemaakt is. Het kan ook het invoegen van nieuwe stukjes fineer zijn. Dan worden eventuele losse verbindingen hersteld en opnieuw vastgezet. In principe worden daarbij de oorspronkelijke middelen gebruikt, bijvoorbeeld warme beenderlijm.
  • Als het meubelstuk voor reparatie gedemonteerd was, kan het nu opnieuw in elkaar gezet worden.
  • Afwerken: de laatste fase van de meubelrestauratie is het afwerken van het meubelstuk. De afwerklaag bepaalt een groot deel van het uiterlijk, het aanzicht van het meubelstuk. Afhankelijk van de ondergrond kan het afwerken bestaan uit het aanbrengen van een nieuwe laag politoer, lak of bijvoorbeeld olie. Uiteindelijk kan het meubelstuk nog opnieuw in de was gezet worden.

Met bovenstaande uiteenzetting hebt u een idee van wat meubelrestauratie inhoudt. Zoals gezegd luisteren we naar uw verhaal en komen we met een plan van aanpak om te komen tot een resultaat dat aansluit op uw wensen. Als u dat leuk vindt, houden we u met foto’s op de hoogte van de voortgang van het proces.

 

Cursus meubelrestauratie

Vindt u het leuk om zelf aan de slag te gaan met meubelrestauratie, kom dan bij ons in Gaastmeer een basiscursus antiekrestauratie volgen. Om deze cursus te volgen is wel basiskennis van het meubelmaken vereist. In de basiscursus antiekrestauratie gaan we aan de hand van enkele antieke stukken in op de problemen die zich bij een restauratie kunnen voordoen. In het bijzonder maken we een onderscheid tussen het herstel van technisch/mechanische problemen en cosmetische vraagstukken. Een belangrijk onderdeel van deze cursus is de ‘chemie’. Dit gaat over de middelen die bij de restauratie gebruikt worden. We gaan meer specifiek in op de theorie achter het maken van deuren, kozijnen, laden, laloopwerk en overige bewegende delen. Er wordt aandacht besteed aan antiek beslagmateriaal zoals oude scharnieren en dergelijk, oude lijmsoorten en het herkennen van de meest voorkomende houtsoorten uit de genoemde periode, ook nadat deze houtsoorten zijn afgewerkt. Ook wordt er een inleiding gegeven in de afwerking van de oppervlakte zoals lakken, politoeren, met was behandelen en dergelijke.

 

Bij Röling meubelmakerij in Gaastmeer bent u aan het juiste adres om mooie antieke meubelstukken met een verhaal te laten restaureren. Wees welkom in onze meubelmakerij of neem telefonisch contact met ons op voor al uw vragen.

 


    Meubelrestauratie

    150 150 Tjeerd Engel